ΓΝΩΡΙΜΙΑ - ΕΠΑΦΗ

Το ιστολόγιο Πενταλιά πήρε το όνομα
από το όμορφο και ομώνυμο χωριό της Κύπρου.
Για την επικοινωνία μαζί μας
είναι στη διάθεσή σας το ηλεκτρονικό ταχυδρομείο:
pentalia74@gmail.com

dimanche 1 octobre 2017

Κύπρος - Επέτειος της ανεξαρτησίας



Η ΚΥΠΡΙΑΚΗ Δημοκρατία τιμά σήμερα την επέτειο της ανεξαρτησίας της. Μιας ανεξαρτησίας που επιτεύχθηκε μέσα σε αντίξοες συνθήκες και το αποτέλεσμα δεν ήταν ούτε το επιδιωκόμενο, ούτε ασφαλώς και το καλύτερο. Οδηγηθήκαμε, τότε, σε ένα κράτος με πολλές εξαρτήσεις και λειτουργικά προβλήματα. Η ιστορία έχει ασχοληθεί με τα όσα έχουν διαδραματισθεί πριν την ανακήρυξη της ανεξαρτησίας όπως και μετά. Έχουν ειπωθεί και γραφτεί πάρα πολλά. Λάθη και παραλείψεις έγιναν. Άλλωστε τα λάθη τα βιώνουμε μέχρι σήμερα. Κανείς, ωστόσο, δεν μπορεί να αντιμετωπίσει τα γεγονότα αποσπασματικά. Κανείς δεν μπορεί με την απόσταση του χρόνου να αντιμετωπίσει τις τότε εξελίξεις χωρίς να λαμβάνει τις συνθήκες και τα δεδομένα.
Δεν είναι, όμως, ιστορική αποτίμηση που χρειάζεται να γίνει σήμερα. Αυτό που πρωτίστως χρειάζεται είναι η αξιολόγηση του σήμερα με στόχο να δημιουργηθούν προοπτικές για το μέλλον. Για το παρελθόν, όπως έχει επισημανθεί ήδη, υπάρχουν πολλές αναφορές.
ΕΙΝΑΙ σαφές πως η κρατική οντότητα και κυριαρχία είναι αυτή που διασφάλισε τη συνέχεια της χώρας. Με ασπίδα την Κυπριακή Δημοκρατία, άντεξε η χώρα, κυρίως από το 1974 και εντεύθεν, όλες τις επιθέσεις υπονόμευσης του κράτους και της κυριαρχίας, που αποσκοπούσαν πρωτίστως να την καταστήσουν όμηρο και υποχείριο των ευρύτερων σχεδιασμών της Τουρκίας αλλά και συμμάχων της. Είναι γι' αυτό που θεωρούμε πως η Κυπριακή Δημοκρατία αποτελεί τη μεγαλύτερη ασπίδα για τον λαό και τη χώρα και βασικό όπλο στον αγώνα για επιβίωση αλλά και για την ανατροπή των κατοχικών δεδομένων. Γι' αυτό και δέχεται επιθέσεις. Έχουν κατανοήσει οι εχθροί μας πως πρέπει να πολεμήσουν το μεγαλύτερο και ισχυρότερο όπλο που διαθέτουμε στον αγώνα για την απελευθέρωση.
ΔΕΝ είναι, όμως, μόνο το εθνικό θέμα. Η υπεράσπιση της Κυπριακής Δημοκρατίας αφορά και στον σεβασμό του κράτους από τους πολίτες. Η χώρα έχει περάσει σοβαρά οικονομικά προβλήματα, τα οποία δεν έχει ξεπεράσει. Η χώρα είναι συνηθισμένη στα δύσκολα. Το 1974 αναστυλώθηκε μέσα από τα ερείπιά της και προχώρησε. Παράλληλα, οφείλουμε να προστατεύσουμε την Κυπριακή Δημοκρατία και από τα φαινόμενα διαφθοράς και διαπλοκής. Φαινόμενα τα οποία δυστυχώς ταλανίζουν το κράτος από της ιδρύσεώς του. Σήμερα, περισσότερο από κάθε άλλη φορά, υποθέσεις διαπλοκής έχουν δει το φως της δημοσιότητας και σε αυτό μεγάλο ρόλο διαδραμάτισαν και τα ΜΜΕ. Τα φαινόμενα αυτά υπονομεύουν το κράτος, υπονομεύουν τη δημοκρατία, την αξιοπιστία της χώρας. 
Η ΚΥΠΡΙΑΚΗ Δημοκρατία αποτελεί το μεγαλύτερο και ισχυρότερο όπλο που διαθέτουμε στον αγώνα για την απελευθέρωση κι αυτό πρέπει να το κατανοήσουμε. Είναι το όχημα που μας οδήγησε στην Ευρωπαϊκή Ένωση αλλά και αυτό που μας προσφέρει διεθνή βήματα προώθησης του εθνικού μας προβλήματος. Είναι σημαντικό διπλωματικό εργαλείο και όπλο, το οποίο δεν νομιμοποιούμαστε να καταστρέψουμε. 
ΣΗΜΕΡΑ, 57η επέτειος της κυπριακής ανεξαρτησίας, το μήνυμα θα πρέπει να είναι σαφές και έχει πολλούς αποδέκτες: Δεν μπορεί να υπάρξει λύση του Κυπριακού με διάλυση της Κυπριακής Δημοκρατίας. Η λύση που θα προκύψει θα πρέπει να έχει ως βασικό άξονα και θα στηρίζεται στην Κυπριακή Δημοκρατία. Ομαλή και ξεκάθαρη μετεξέλιξή της και όχι διάλυσή της. Διαφορετικά, οποιαδήποτε συμφωνία καταργεί ή υποβαθμίζει την Κυπριακή Δημοκρατία θα συνιστά αυτοχειρία.



Πηγή: Ο Φιλελεύθερος
Δημοσιεύτηκε στις 01/10/2017

Aucun commentaire:

Enregistrer un commentaire