ΓΝΩΡΙΜΙΑ - ΕΠΑΦΗ

Το ιστολόγιο Πενταλιά πήρε το όνομα
από το όμορφο και ομώνυμο χωριό της Κύπρου.
Για την επικοινωνία μαζί μας
είναι στη διάθεσή σας το ηλεκτρονικό ταχυδρομείο:
pentalia74@gmail.com

lundi 22 janvier 2018

Κύπρος: Με εντολή Ερντογάν επίθεση σε εφημερίδα στα Κατεχόμενα!


Γυαλιά καρφιά  έκαναν τα γραφεία της εφημερίδας Αφρίκα στα Κατεχόμενα υποστηριχτές του Ερντογάν καθώς άτομα ανταποκρίθηκαν στο κάλεσμα του Τούρκου Προέδρου για διαμαρτυρία κατά της «ξεφτιλισμένης« εφημερίδας των Κατεχομένων όπως τη χαρακτήρισε.
Δεκάδες διαδηλωτές, κυρίως Τούρκοι έποικοι, συγκεντρώθηκαν στα γραφεία της εφημερίδας και εξαπέλυσαν επίθεση με πέτρες και μπουκάλια προκαλώντας εκτεταμένες ζημιές. Μεταξύ άλλων, ξήλωσαν και την ταμπέλα της εφημερίδας από το μπαλκόνι έξω από τα γραφεία. 
Χρειάστηκε η επέμβαση των «δυνάμεων ασφαλείας» για να απομακρυνθούν οι διαδηλωτές και να αποφευχθούν τα χειρότερα.
Κυρίως Τούρκοι έποικοι συγκεντρώθηκαν γύρω στις 10 το πρωί έξω από τα γραφεία της εφημερίδας που βρίσκονται απέναντι από τη «βουλή» και φώναζαν συνθήματα, όπως «Ο Θεός είναι μεγάλος», «Η Κύπρος είναι τουρκική και τουρκική θα μείνει», «Τα χέρια που θα απλώσουν στη σημαία, θα σπάσουν». Κάποιοι σκαρφάλωσαν εξωτερικά στον πρώτο όροφο όπου βρίσκονται τα γραφεία της Αφρίκα για να κατεβάσουν την πινακίδα της εφημερίδας, ενώ κάποιοι έκαψαν μια εφημερίδα μπροστά.
Η ένταση και τα επεισόδια διήρκεσαν 40 περίπου λεπτά και με την παρέμβαση ανδρών των «δυνάμεων ασφαλείας» οι συγκεντρωμένοι μετακινήθηκαν δίπλα, έξω από το κτίριο της «βουλής» καλώντας την «βουλευτή» του ΡΤΚ, Ντογούς Ντεριά να βγει έξω. (σσ λόγω της ανάρτησής της για την τουρκική επιχείρηση στο Αφρίν). 
Η κυπριακή Κυβέρνηση έχει απευθυνθεί προς τα Ηνωμένα `Εθνη και προς μόνιμα μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας καταγγέλλοντας την τουρκική στάση κατά της τ/κ εφημερίδας "Αφρίκα", και ζητώντας όπως ενεργήσουν για την προστασία των δημοσιογράφων και της ελευθερίας του Τύπου και της έκφρασης στην περιοχή που τελεί υπό τη στρατιωτική κατοχή της Τουρκίας. Το θέμα θα τεθεί επίσης από το Υπουργείο Εξωτερικών και σε αρμόδιους για την ελευθερία του Τύπου ευρωπαϊκούς θεσμούς.

Σε ανακοίνωσή του, το Υπουργείο Εξωτερικών εκφράζει έντονη ανησυχία για τα επεισόδια που εκτυλίχθηκαν σήμερα το πρωί εναντίον της τουρκοκυπριακής εφημερίδας «Αφρίκα", στην κατεχόμενη Λευκωσία, σημειώνοντας πως αυτά έγιναν σε συνέχεια σχετικής υποκίνησης του Τούρκου Προέδρου, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, προς τους «αδελφούς και αδελφές» του στην κατεχόμενη Κύπρο να «δώσουν την αναγκαία απάντηση» στην «Αφρίκα», η οποία επέκρινε την τουρκική εισβολή στη Συρία.
                                                
"Η παρακίνηση του Τούρκου Προέδρου, η οποία περιέχει φανερά το στοιχείο της απειλής, αποτελεί μία ακόμα απόδειξη της πολιτικής του Τούρκου Προέδρου να εδραιώσει τις αυταρχικές πολιτικές του τουρκικού κράτους στην κατεχόμενη Κύπρο, περιλαμβανομένων και των περιορισμών στην ελευθερία του τύπου και της έκφρασης", προστίθεται στην ανακοίνωση.

Η Κυβέρνηση καταδικάζει απερίφραστα την ενέργεια του Τούρκου Προέδρου και τα επακόλουθά της στην κατεχόμενη Κύπρο και, όπως σημειώνεται, "στο πλαίσιο αυτό, έχει απευθυνθεί προς τα Ηνωμένα Έθνη και προς μόνιμα μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας καταγγέλλοντας την τουρκική στάση και ζητώντας όπως ενεργήσουν για την προστασία των δημοσιογράφων και της ελευθερίας του Τύπου και της έκφρασης στην περιοχή που τελεί υπό τη στρατιωτική κατοχή της Τουρκίας".

Το θέμα θα τεθεί επίσης από το Υπουργείο Εξωτερικών και σε αρμόδιους για την ελευθερία του Τύπου ευρωπαϊκούς θεσμούς, καταλήγει η ανακοίνωση.

Πηγή: philenews





Aucun commentaire:

Enregistrer un commentaire