ΓΝΩΡΙΜΙΑ - ΕΠΑΦΗ

Το ιστολόγιο Πενταλιά πήρε το όνομα
από το όμορφο και ομώνυμο χωριό της Κύπρου.
Για την επικοινωνία μαζί μας
είναι στη διάθεσή σας το ηλεκτρονικό ταχυδρομείο:
pentalia74@gmail.com

dimanche 21 janvier 2018

Ελληνική σύγχρονη λογοτεχνία


Ελληνική λογοτεχνία: Το μυθιστόρημα της νέας γενιάς

Σοφία Νικολαΐδου 
Στο τέλος νικάω εγώ 
Εκδόσεις Μεταίχμιο
σελ. 301

Αν η έρευνα του ιστορικού παρελθόντος έρχεται να αποκαλύψει στο μυθιστόρημα της Σοφίας Νικολαΐδου Απόψε δεν έχουμε φίλους (2010) τη διαγραφή της δημόσιας μνήμης, φανερώνοντας εκ παραλλήλου την πολιτική και επιστημονική αναξιοπιστία του ελληνικού πανεπιστημίου (τότε και σήμερα), στο επόμενο μυθιστόρημά της με τίτλο Χορεύουν οι ελέφαντες (2012) η στυφή γεύση που προκύπτει από την αντίστιξη παρελθόντος και παρόντος δεν θα αλλάξει: μια κοινωνία που έσπευσε κάποτε να ενταφιάσει μιαν ανεξιχνίαστη δολοφονία και μιαν άδικη καταδίκη (τη δολοφονία του αμερικανού δημοσιογράφου Τζορτζ Πολκ το 1948) βιάζεται τώρα να κρύψει κάτω από το χαλί τα οδυνηρά καθημερινά της προβλήματα: από την ακρισία που διδάσκει στα παιδιά η μέση εκπαίδευση (ως προάγγελος της πανεπιστημιακής παιδείας) ως τα αδιέξοδα στα οποία οδηγούνται κάθε τόσο οι οικογενειακές σχέσεις.
Με το Στο τέλος νικάω εγώ η συγγραφέας συμπληρώνει τη μυθιστορηματική της τριλογία για την κοινωνικοπολιτική ιστορία της ελληνικής εκπαίδευσης, ξεκινώντας από τα χρόνια του Χαριλάου Τρικούπη, του Εθνικού Διχασμού και του Α' Παγκοσμίου Πολέμου για να φτάσει ως το δημοψήφισμα του 2015 και τα πολλαπλά προβλήματα με τα οποία βρίσκεται στις ημέρες μας αντιμέτωπη η νέα γενιά: μια γενιά που εγκαταλείπει εκούσα άκουσα την Ελλάδα, αναζητώντας την τύχη της σε χώρες που είναι σε θέση να αξιοποιήσουν την κατάρτιση και τα μορφωτικά της προσόντα (αν και κανείς δεν ξέρει με ποια ακριβώς κατάληξη). Και εδώ δεν πρόκειται βεβαίως μόνο για την οικονομική κρίση, αλλά και για τα βαθύτερα προβλήματα της ελληνικής παιδείας (από την ιδεολογία ως την οργανωτική δομή). Το παρελθόν όμως θα συνομιλήσει κατ' αυτόν τον τρόπο εκ νέου με το παρόν, ρίχνοντας αυτή τη φορά τα δίχτυα του και στο μέλλον: ένα μέλλον που μολονότι είναι δύσκολο να διαγνώσουμε, κατακλύζει με όλο και μεγαλύτερο άγχος όσους είναι υποχρεωμένοι να ψάξουν την ταυτότητά τους μέσα από τους πιο διαφορετικούς δρόμους.



Ηλίας Κουλουκουντής
Απρόσιτες ακτές. Η ζωή σε μια ελληνική εφοπλιστική οικογένεια
Μετάφραση Βίκη Ποταμιάνου
Εκδόσεις Ποταμός
σελ. 349

Ο Ηλίας Κουλουκουντής γράφει για τον ίδιο και την οικογένειά του, ξετυλίγοντας στην πραγματικότητα το κουβάρι μιας ολόκληρης εποχής: της εποχής των εφοπλιστών και των απόδημων ελληνικών κεφαλαίων μετά τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο, από την οποία δεν λείπουν η μετασταλινική περίοδος της Σοβιετικής Ενωσης και η αντίσταση στη χούντα των ελλήνων συνταγματαρχών.

Ελισάβετ Χρονοπούλου
Ο έτερος εχθρός. Διηγήματα 
Εκδόσεις Πόλις
σελ. 126

Η ζοφερή περίοδος της ναζιστικής κατοχής της Αθήνας μέσα από το ξετύλιγμα της μνήμης ηρώων που ήταν εκείνα τα χρόνια παιδιά ή που ξύνουν τις κληρονομημένες πληγές των γονιών τους. Η πείνα, ο μαυραγοριτισμός, οι μεταπωλήσεις ακινήτων με ταπεινωτικό αντίτιμο και τα ενοχικά μυστικά που πλέκονται στο εσωτερικό των οικογενειών.

Αχιλλέας Κυριακίδης
Σώμα
Εκδόσεις Πατάκη
σελ. 62

Οι αρρώστιες και τα ιατρικά προβλήματα βασανίζουν τον Μαρτινιανό Σταύρου ή Μάρτη από τα νιάτα του μέχρι τα γηρατειά του, άλλοτε ως πραγματικότητα και άλλοτε ως φαντασίωση. Ο ίδιος άνθρωπος ακούει κάποια στιγμή τον διπλανό του σ’ ένα νοσοκομείο να μιλάει σε μια σχεδόν ακατάληπτη γλώσσα και αρχίζει να διερευνά μετά μανίας την καταγωγή της.

Χριστόφορος Λιοντάκης
Ο μεγάλος δρόμος. Αφηγήματα 
Εκδόσεις Γαβριηλίδης
σελ. 182

Ο ποιητής Χριστόφορος Λιοντάκης μιλάει για τα παιδικά του χρόνια στον γενέθλιο τόπο του, το χωριό Ινι, στην Ανατολική Μεσσαρά της Κρήτης. Η προσωπική εμπειρία, όπως συγχωνεύεται με το συλλογικό βίωμα της Κατοχής, της εμφύλιας σύρραξης και των ασφυκτικών πολιτικών, κοινωνικών και οικονομικών περιστάσεων της περιόδου 1945-1956.

Ρέα Γαλανάκη
Δυο γυναίκες, δυο θεές
Εκδόσεις Καστανιώτη
σελ. 214


Με εις βάθος έρευνα των πηγών της που ενισχύουν τη γλώσσα της με μια λόγια πλην κάθε άλλο παρά φιλολογική διάθεση, καθώς και με μια περιγραφική ζωντάνια που προσφέρει σχεδόν σωματική υπόσταση στις μυθολογικές ή στις μυθοποιημένες ιστορικές της φιγούρες, η Γαλανάκη μάς δίνει δύο ιδιαιτέρως ώριμες και στοχαστικές νουβέλες.

Κώστας Καβανόζης
Τυχερό. Μυθιστόρημα 
Εκδόσεις Πατάκη
σελ. 325

Η εκκένωση της Ανατολικής Θράκης το 1922 και η εγκατάσταση του νεαρού πρωταγωνιστή στο χωριό Τυχερό Εβρου. Θα ακολουθήσουν ο χωρισμός από τον γιο του λόγω του Εμφυλίου, η οικοδόμηση του χωριού Μπελογιάννης στην Ουγγαρία από τους έλληνες πρόσφυγες και η επιστροφή σε μια Ελλάδα εντελώς διαφορετική από εκείνη του 1922. 



Πηγή: www.tovima.gr
Δημοσιεύτηκε στις 10/12/2017

Aucun commentaire:

Enregistrer un commentaire