ΓΝΩΡΙΜΙΑ - ΕΠΑΦΗ

Το ιστολόγιο Πενταλιά πήρε το όνομα
από το όμορφο και ομώνυμο χωριό της Κύπρου.
Για την επικοινωνία μαζί μας
είναι στη διάθεσή σας το ηλεκτρονικό ταχυδρομείο:
pentalia74@gmail.com

samedi 24 février 2018

Ελληνική Επικαιρότητα - 21/02/2018 (β)


Ως γνωστόν, ο πρώην πρωθυπουργός Κώστας Καραμανλής  ποτέ δεν εκφράζεται δημοσίως. Εκφράζεται ενίοτε μέσω... κύκλων, συνεργατών, φίλων, συγγενών κ.τ.λ. Ετσι λοιπόν μέσω αυτών ανέπτυξε και τους προβληματισμούς του για το σκάνδαλο Novartis. Οχι βεβαίως για την ουσία του σκανδάλου, αλλά (και αυτό έχει ενδιαφέρον) για τους χειρισμούς του Αλέξη Τσίπρα. Λέει λοιπόν ότι δύο σενάρια, κατά τη γνώμη του, υπάρχουν. Το πρώτο είναι η κυβέρνηση να μη διαθέτει στοιχεία για τους εμπλεκόμενους πολιτικούς, οπότε ολόκληρη η προσπάθεια θα γυρίσει μπούμερανγκ για τον ΣΥΡΙΖΑ και τους ΑΝΕΛ. Το δεύτερο σενάριο (πάντοτε κατά τον Καραμανλή), η κυβέρνηση να διαθέτει στοιχεία για παρένθετα των πολιτικών πρόσωπα (δηλαδή η γραμματέας του τάδε, ο διευθυντής του γραφείου του, συνεργάτες του κ.τ.λ.). Με αυτόν τον τρόπο μπορεί να μη θίγονται ευθέως οι πολιτικοί, αλλά θα υπάρξει για αυτούς τεράστιο ζήτημα. Αυτά είπε ο πρώην πρωθυπουργός και σας τα μετέφερα, όπως μου τα μετέφεραν (οι κύκλοι).
Τα «γαλλικά» της Τασίας
Είναι να μη σου συμβεί. Αναφέρομαι στο φραστικό ολίσθημα στο οποίο, σύμφωνα με τους πρακτικογράφους της Βουλής, υπέπεσε η αντιπρόεδρος της Βουλής Τασία Χριστοδουλοπούλου και συγκεκριμένα στο «άι στο διάβολο» που φέρεται να είπε στον Χ. Αθανασίου, τον πρώην υπουργό Δικαιοσύνης επί κυβέρνησης Σαμαρά, ο οποίος επέμενε να πάρει τον λόγο στη Βουλή επί διαδικαστικού. Η αντιπρόεδρος δεν του έδινε τον λόγο, λέγοντάς του ότι δεν πρόκειται να τον αφήσει να μιλήσει για τα «νομικίστικα θέματα» της υπόθεσης. Εκεί κάπου εκστόμισε το «άι στο διάβολο», το οποίο δεν ακούστηκε στην αίθουσα, αλλά το άκουσαν οι πρακτικογράφοι, οι οποίοι και το κατέγραψαν. Κανείς δεν θα είχε πάρει χαμπάρι αν ο κ. Αθανασίου δεν επέμενε αργότερα να ζητήσει τον λόγο επί προσωπικού. Η προεδρεύουσα δεν του τον έδινε και τότε παρενέβη ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της ΝΔ Ν. Δένδιας, ο οποίος και διάβασε από τη σελίδα των πρακτικών την επίμαχη φράση. Η κυρία Χριστοδουλοπούλου αιφνιδιάστηκε και εκνευρίστηκε. «Από τη στιγμή που εστάλη από εσάς στο διάβολο δικαιούται να ζητεί τον λόγο επί του προσωπικού» της είπε ο κ. Δένδιας και την κάλεσε να ζητήσει να διαγραφεί η φράση από τα πρακτικά. «Αυτό πρόκειται να κάνω» δήλωσε, προσθέτοντας ότι «δεν το άκουσε κανείς, μόνο τα πρακτικά», σημειώνοντας μάλιστα ότι «όποιος το είπε είναι αστοχία και αγένεια». Αργότερα μάλιστα η κυρία Χριστοδουλοπούλου εξέδωσε γραπτή ανακοίνωση στην οποία ανέφερε ότι «δεν χρησιμοποίησα απαξιωτική  ή υβριστική έκφραση και ειδικά ενάντια στον πρώην υπουργό Δικαιοσύνης κ. Χ. Αθανασίου». Δεν περιορίστηκε όμως εκεί, αλλά υποστήριξε ότι «κάποιοι ενδεχομένως μου την έχουν στημένη». Ποιους εννοούσε άραγε;

Οι Συριζαίοι και οι γαλάζιοι διαδρομιστές
Πάμε τώρα στους διαδρόμους της Βουλής την ώρα που διεξαγόταν η συζήτηση για τη σύσταση προανακριτικής επιτροπής. Οσοι περίμεναν ότι το κλίμα με το «καλημέρα» θα ήταν πολεμικό μάλλον διαψεύστηκαν. Η Ολομέλεια της Βουλής ξεκίνησε σε πολύ ήρεμο κλίμα και αυτό διατηρήθηκε έως το μεσημέρι που πήρε τον λόγο ο αναπληρωτής υπουργός Δικαιοσύνης Δ. Παπαγγελόπουλος. Εκεί υπήρξε η πρώτη ουσιαστική αψιμαχία ανάμεσα στον αναπληρωτή υπουργό και τους Αδ. Γεωργιάδη και Χαρ. Αθανασίου«Θα πας φυλακή»του φώναξε ο Αδωνις. «Κάνεις σόου» απάντησε ο κ. Παπαγγελόπουλος. Νωρίτερα όμως οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ (στο καφενείο της Βουλής) έλεγαν ότι δεν περιελήφθησαν όλα τα στοιχεία στη δικογραφία που εστάλη στη Βουλή και ότι υπάρχουν και άλλα επιβαρυντικά δεδομένα, όχι κατ' ανάγκην για πολιτικούς, αλλά για άλλα πρόσωπα (γιατρούς, δικηγόρους, κ.τ.λ.) που μπορούν να εμπλέξουν πολιτικούς. Ηταν δε τόσο βέβαιοι για αυτά που έλεγαν ώστε οι συνάδελφοί τους της ΝΔ τους ρωτούσαν έκπληκτοι: «Πώς τα ξέρετε όλα αυτά;».

Ο Στουρνάρας, η Λίνα και το «συγγνώμη» του
Ο Γιάννης Στουρνάρας έγραψε μόνος του την ομιλία. Χρειάστηκε δύο μέρες, όπως έμαθα, για να την γράψει, αν και ορισμένοι είπαν ότι είχε πλατειάσει για τη σύζυγό του. Και ότι ορισμένα θέματα που αφορούν αυτόν και τη σύζυγό του δεν έπρεπε να τα πει σε μια συζήτηση για τη σύσταση προανακριτικής επιτροπής. Οπως το να ζητεί συγγνώμη από τη γυναίκα του για τις επιθέσεις που δέχεται, μόνο και μόνο επειδή είναι σύζυγος πολιτικού. Ο ίδιος λέει ότι έπρεπε να τα αναφέρει, τη στιγμή που η σύζυγός του δεν είχε το δικαίωμα να μιλήσει στη Βουλή και να υπερασπιστεί τον εαυτό της. Πάντως ο κ. Στουρνάρας χειροκροτήθηκε από βουλευτές της ΝΔ.

Πικραμμένος και Μητσοτάκης

Οπως χειροκροτήθηκε και ο πρώην (υπηρεσιακός) πρωθυπουργός Π. Πικραμμένος. Σε όλη τη διάρκεια της ομιλίας του βρισκόταν στην αίθουσα και την παρακολούθησε ο πρόεδρος της ΝΔ Κ. Μητσοτάκης. Ο πρώην πρωθυπουργός χειροκροτήθηκε επίσης όταν ζήτησε η υπόθεση να πάει έως το τέλος για να αποδοθεί άσπιλος στην κοινωνία. Σε κάποια στιγμή όταν βρισκόταν στο βήμα της Βουλής ο κ. Πικραμμένος ο Παύλος Πολάκης άρχισε να γελά. Ο κ. Κικίλιας τον είδε και του φώναξε: «Μη γελάς, σταμάτα να γελάς. Να σέβεσαι τον Πικραμμένο».



Πηγή: www.tovima.gr
Δημοσιεύτηκε στις 21/02/2018

Aucun commentaire:

Enregistrer un commentaire