ΓΝΩΡΙΜΙΑ - ΕΠΑΦΗ

Το ιστολόγιο Πενταλιά πήρε το όνομα
από το όμορφο και ομώνυμο χωριό της Κύπρου.
Για την επικοινωνία μαζί μας
είναι στη διάθεσή σας το ηλεκτρονικό ταχυδρομείο:
pentalia74@gmail.com

jeudi 1 février 2018

Χαρτογράφηση της μνήμης

Corriere della Sera
Μνήμη/ Ποιοι είπαμε πως είναι αυτοί;
Ενας εμπειρικός ψυχολόγος προσπάθησε κάποτε να μετρήσει όλους τους τύπους της μνήμης για να καταλήξει στον αριθμό 256. Ακόμη και αν δεν είναι τόσοι, γράφει η Corriere della Sera, παραμένει γεγονός ότι η μνήμη διαθέτει διάφορα είδη. Κι ότι, κατά πάσα πιθανότατα, άλλα τόσα είναι και τα είδη της λήθης: το να μην μπορείς, για παράδειγμα, να θυμηθείς το όνομα μιας διασημότητας είναι διαφορετικό από το να μην μπορείς να θυμηθείς πώς λέγεται εκείνος ο τύπος που σου είχαν συστήσει σε ένα φιλικό σπίτι.
Το γενικό συμπέρασμα είναι ότι η χαρτογράφηση και η αποκωδικοποίηση όλων των τύπων της μνήμης δεν είναι καθόλου εύκολη υπόθεση για την νευροεπιστήμη. Το τελευταίο κομμάτι του παζλ τοποθετήθηκε από μια ομάδα του πανεπιστημίου του Μάντσεστερ με μια μελέτη ο τίτλος της οποίας δεν περνάει απαρατήρητος – αν δεν μένει στη μνήμη: «Δεν θυμάσαι το όνομα της πριγκίπισσας Νταϊάνας; Φταίει η αριστερή πλευρά του εγκεφάλου σου».
Αλλά τι ακριβώς ανακάλυψαν οι ερευνητές; Ότι και τα δυο ημισφαίρια παίζουν σημαντικό ρόλο στη μνήμη. Αλλά και ότι το αριστερό σχετίζεται περισσότερο με την απομνημόνευση γνωστών γεγονότων η προσώπων. Ιδιαίτερα, οι 41 επιληπτικοί ασθενείς που είχαν χειρουργηθεί στον πίσω αριστερό κροταφικό λοβό και αποτέλεσαν και το δείγμα της έρευνας, δυσκολεύτηκαν να θυμηθούν σε φωτογραφίες που τους επιδείχθηκαν τα ονόματα της Νταϊάνας, της βασίλισσας Ελισάβετ και του Μπραντ Πιτ. Ουσιαστικά, η προφορική έκφραση της «σημασιολογικής μνήμης» φαινόταν να είχε υποστεί βλάβη.
Η οποία σημασιολογική μνήμη, γράφει ακόμη η ιταλική εφημερίδα, είναι διαφορετική από την επεισοδιακή την οποία θα επιστράτευε η Αντζελίνα Τζολί για να απαντήσει στην ερώτηση «πόσα Οσκαρ έχει κερδίσει ο Μπραντ Πιτ;». Οποιος πει «κανένα», θα τολμούσαμε να πούμε εμείς, μπορεί να κοιμάται ήσυχος.
Φωτό: Ναι η Νταϊάνα, ο Μπραντ Πιτ και η Ελισάβετ. Και μια μέρα κενό. Πηγή: Protagon Team

Aucun commentaire:

Enregistrer un commentaire