ΓΝΩΡΙΜΙΑ - ΕΠΑΦΗ

Το ιστολόγιο Πενταλιά πήρε το όνομα
από το όμορφο και ομώνυμο χωριό της Κύπρου.
Για την επικοινωνία μαζί μας
είναι στη διάθεσή σας το ηλεκτρονικό ταχυδρομείο:
pentalia74@gmail.com

mercredi 14 février 2018

ΗΠΑ - Κόστος της ιατρικής φροντίδας και φτώχεια


Ξένια Τούρκη

Όταν η Έρικα Τζάκσον, μια συνηθισμένη Αμερικάνα, αποφάσισε να εγκαταλείψει τη δουλειά της ως νοσοκόμα για να μεγαλώσει τα τρία της παιδιά, αυτή και ο σύζυγός της ήξεραν πως δεν μπορούσαν να αντεπεξέλθουν οικονομικά στο κόστος μια ιατρικής ασφάλειας. Το να πληρώνει η οικογένεια γύρω στα 900 δολάρια τον μήνα ήταν κάτι που δεν το συζητούσαν καν. Ψάχνοντας για εναλλακτικές λύσεις βρήκαν τη Medi Share, μια μη κερδοσκοπική ασφάλεια, στην οποία τα μέλη της μοιράζονται τα έξοδα υγείας ο ένας του άλλου.

Διαχειριστές της Medi Share είναι χριστιανικές οργανώσεις, για αυτό και η Έρικα ήταν αρκετά σκεπτική. Οι επιφυλάξεις της κάμφθηκαν όταν διάβασε τους όρους της ασφάλειας. Τα μέλη της δεν πρέπει να καπνίζουν, να κάνουν ναρκωτικά και δεν καλύπτονται όταν τραυματιστούν σε πράξεις που θεωρούνται ανήθικες, όπως για παράδειγμα να οδηγούν μεθυσμένοι. Ήξερε, όπως είπε, πως πήρε τη σωστή απόφαση για αυτήν και την οικογένειά της.
Την αγωνία της Έρικα δύσκολα μπορούν να την καταλάβουν όσοι ζουν σε χώρες όπου τους παρέχεται ιατρική κάλυψη. Αντίθετα, στις ΗΠΑ το κόστος της ιατρικής φροντίδας επιβαρύνει τους ασθενείς. Αρκετοί εργοδότες παρέχουν κάποιου είδους ασφάλιση. Οι υπόλοιποι είτε καταβάλλουν υπέρογκα ασφάλιστρα είτε απλά παρακαλούν να μην αρρωστήσουν, γιατί ξέρουν πως δεν θα μπορούν να πληρώσουν για γιατρούς, φάρμακα και νοσηλεία.
Το Obamacare πρόσφερε ελπίδα σε εκατομμύρια ανθρώπους. Τώρα όμως ο Ντόναλντ Τραμπ και το Ρεπουμπλικανικό Κόμμα πάνε να το διαλύσουν, με αποτέλεσμα να δημιουργείται ένα πολύ μεγάλο κοινωνικό κενό. Εκτιμάται πως η κατάργηση του εν λόγω ιατροφαρμακευτικού συστήματος θα εκτινάξει στα ύψη το ασφαλιστικό κόστος στις ΗΠΑ. Είναι για αυτόν τον λόγο που εταιρείες σαν τη Medi Share γνωρίζουν το τελευταίο διάσημα μεγάλη άνθηση, αυξάνοντας συνεχώς τα μέλη τους. 
Είναι απαράδεκτο ένα φτωχό κράτος, όπως η Κούβα, να μπορεί να παρέχει σε όλους τους πολίτες του δωρεάν υπηρεσίες υγείας και ένα πλούσιο, όπως οι ΗΠΑ, να αφήνει τους δικούς του να πεθαίνουν αβοήθητοι. Μια χώρα κρίνεται στο πώς συμπεριφέρεται στα αδύναμα μέλη της και σε αυτό το σημείο οι ΗΠΑ του Ντόναλντ Τραμπ δεν πιάνουν ούτε τη βάση.



Πηγή: Ο Φιλελεύθερος
Δημοσιεύτηκε στις 14/02/2018

Aucun commentaire:

Enregistrer un commentaire