ΓΝΩΡΙΜΙΑ - ΕΠΑΦΗ

Το ιστολόγιο Πενταλιά πήρε το όνομα
από το όμορφο και ομώνυμο χωριό της Κύπρου.
Για την επικοινωνία μαζί μας
είναι στη διάθεσή σας το ηλεκτρονικό ταχυδρομείο:
pentalia74@gmail.com

samedi 10 mars 2018

Ελληνική Επικαιρότητα - 07/03/2018


Κάθε ημέρα που περνά με τους έλληνες στρατιωτικούς να παραμένουν στις φυλακές υψίστης ασφαλείας της Αδριανούπολης, τόσο πιο πολύ γίνονται ορατές οι παραλείψεις της κυβέρνησης, όσο και αν προσπαθεί να τις αποποιηθεί με δηλώσεις κυβερνητικών στελεχών, με άτυπα κυβερνητικά συμβούλια και με αιφνιδιαστικές δράσεις στο ΝΑΤΟ και στην ΕΕ. Φάνηκε λοιπόν ότι η κυβέρνηση απέκρυψε τουλάχιστον για ένα 24ωρο (για να μη συμπέσει με τον... ανασχηματισμό) τις συλλήψεις των δύο ελλήνων στρατιωτικών από την τουρκική περίπολο και υποβάθμισε στο πρώτο κιόλας 48ωρο τις διαστάσεις του θέματος. Και το σημαντικότερο; Δεν προέβλεψε κανείς από την κυβέρνηση τον αυξημένο κίνδυνο για ένα συμβάν με τους Τούρκους στον Εβρο.

Και αφού άφησαν να περάσουν τόσες ημέρες με ευχές του στυλ «ότι η κρίση δεν πρέπει να κρατήσει περισσότερο από έναν μήνα» ή με δηλώσεις του Δ. Τζανακόπουλου του τύπου ότι δεν αποκλείεται, εάν απαιτηθεί, ο Πρωθυπουργός να επικοινωνήσει με τον Ταγίπ Ερντογάν, ο Αλέξης Τσίπρας συγκαλεί άτυπο κυβερνητικό συμβούλιο (ένα μίνι Υπουργικό Συμβούλιο δηλαδή - το πρώτο που γίνεται μετά τον ανασχηματισμό). Διήρκεσε ένα τρίωρο, αλλά μη νομίζετε ότι αποκλειστικό θέμα ήταν το θρίλερ με την κράτηση των δύο ελλήνων στρατιωτικών. Συζητήθηκε και το θέμα της οικονομίας, η τρίτη αξιολόγηση, η εκταμίευση της δόσης, η αναμενόμενη συζήτηση για το χρέος, με τον κ. Τσίπρα να πιστοποιεί ότι «βρισκόμαστε σε καλό μομέντουμ για έξοδο».

Πάμε όμως στο θέμα της κράτησης των δύο στρατιωτικών. Μαθαίνω ότι εκφράστηκε η άποψη ότι δεν πρέπει να αναδειχθεί σε μείζον διπλωματικό επίπεδο, αλλά η διαχείριση να παραμείνει σε επίπεδο Δικαιοσύνης. Εάν όντως το Μαξίμου επιδιώκει τους χαμηλούς τόνους, τότε ποιος έδωσε την οδηγία ώστε να αναβαθμιστεί το θέμα και να τεθεί τόσο στο ΝΑΤΟ όσο και στην ΕΕ; Ή μήπως ήταν πρωτοβουλία του υπουργού Αμυνας; Και το Μέγαρο Μαξίμου τι λέει;

Το νέο Νο 2 της κυβέρνησης
Εως τώρα ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας χορηγούσε ρόλους σε στελέχη της κυβέρνησής του, χωρίς όμως να τους συνοδεύει με τις κατάλληλες αρμοδιότητες. Για παράδειγμα, ο Γιάννης Δραγασάκης ήταν από την αρχή αντιπρόεδρος της κυβέρνησης, χωρίς όμως να ήταν παράλληλα και το Νο 2 της κυβέρνησης. Αντί του κ. Δραγασάκη ο κ. Τσίπρας προτιμούσε άλλους για Νο 2, ανάλογα με τους κυβερνητικούς του στόχους. Ετσι είχαν ατύπως «βαπτιστεί» ως Νο 2 κατά καιρούς ο Γιάνης Βαρουφάκης, ο Ευ. Τσακαλώτος, ο Πάνος Καμμένος (στις καλές παλιές εποχές, τότε που αποκαλούσε ο ένας τον άλλον «αδελφό»), ο Δημ. Παπαδημητρίου (που τον έφερε άρον-άρον από την Αμερική για να του φέρει επενδύσεις), ο Δ. Τζανακόπουλος (για τις δύσκολες αποστολές), αλλά ποτέ μέχρι πρότινος δεν είχε δώσει τέτοιο τίτλο στον κ. Δρασαγάκη. Φαίνεται όμως ότι έφτασε η ώρα του αντιπροέδρου, που έως τώρα κύρια ασχολία του ήταν τα τραπεζικά...


Δεν είναι μόνον ότι τον έχρισε και υπουργό Ανάπτυξης, είναι ότι του έδωσε και επισήμως τον... τίτλο του Νο 2 της κυβέρνησης. Αποστολή του; Να φέρει την κυβέρνηση στη μεταμνημονιακή εποχή, να οδηγήσει τη χώρα στις αγορές. Ο κ. Δραγασάκης θα συντάξει επιπλέον το μεταμνημονιακό πρόγραμμα (το οποίο θα το παρουσιάσει ο κ. Τσίπρας τον Σεπτέμβριο στη Διεθνή Εκθεση Θεσσαλονίκης) και εφεξής θα έχει την εποπτεία της οικονομίας. Εάν ο αντιπρόεδρος επιτύχει, τότε τη δόξα θα την πάρει αποκλειστικά ο κ. Τσίπρας. Εάν όμως αποτύχει, η αποτυχία θα χρεωθεί στον κ. Δραγασάκη και ο κ. Τσίπρας θα νομίζει ότι παραμένει αλώβητος. Οπως συνέβη το 2015 με τον Γιάνη Βαρουφάκη.

Το ΥΠΕΞ και η ινδική offshore
Η ιστορία που θα σας διηγηθώ λαμβάνει χώρα στους χώρους του νεοκλασικού κτιρίου της Βασ. Σοφίας, εκεί όπου στεγάζεται το υπουργείο Εξωτερικών και έχει να κάνει με έναν παράξενο  διαγωνισμό. Ο διαγωνισμός αφορούσε την on-line σύνδεση όλων των ελληνικών προξενείων ώστε να διευκολύνεται η χορήγηση βίζας για την περαιτέρω ανάπτυξη του τουρισμού. Μαθαίνω ότι τον διαγωνισμό κέρδισε μια... ινδική εταιρεία, αλλά την ακύρωσαν. Και ξέρετε γιατί; Επειδή αντελήφθησαν ότι η εταιρεία αυτή είναι offshore και δεν επιτρέπεται σε μια αριστερή κυβέρνηση με αριστερό Πρωθυπουργό και με αριστερό υπουργό Εξωτερικών να κατοχυρώνεται διαγωνισμός σε offshore. Ετσι προκηρύχθηκε ξανά ο διαγωνισμός και τον κέρδισαν, απ' ό,τι έμαθα, τρεις πρέσβεις επί τιμή. Ελα όμως που ενώ κέρδισαν τον διαγωνισμό, η δουλειά δεν προχωρούσε και το καλοκαίρι πλησίαζε επικίνδυνα. Τότε λοιπόν οι τρεις πρώην πρέσβεις παραχώρησαν τη δουλειά (ως... υπεργολαβία) σε μια ξένη εταιρεία, η οποία αποδείχθηκε ότι δεν ήταν άλλη από την ινδική offshore. Τώρα, πείτε το σκάνδαλο, πείτε το παράλειψη, πείτε το ό,τι θέλετε, αλλά κανένα αφτί εισαγγελέα δεν ίδρωσε ακόμα.

Η Μελάνια και η 25η Μαρτίου

Λάμψη πρώτης κυρίας φαίνεται ότι θα έχει η εφετινή γιορτή στην Ουάσιγκτον κατά την οποία ο πρόεδρος των Ηνωμένων Πολιτειών ανοίγει τις πόρτες του Λευκού Οίκου στους Ελληνες για να τιμήσει την επέτειο της 25ης Μαρτίου. Οι προσκλήσεις που στάλθηκαν είχαν μια ευχάριστη έκπληξη. Για πρώτη φορά αναφέρεται ότι τους καλεί «ο πρόεδρος και η κυρία Τραμπ» και όχι μόνο ο πρόεδρος όπως συνέβαινε.

Μας ντουμάνιασε από υποκρισία ο υπουργός
Το ότι το Ποτάμι θα νοιαζόταν τόσο για την …υγεία του Χρ. Σπίρτζη, δεν το περίμενα. Πάντως στο κόμμα του Στ. Θεοδωράκη έχουν βαλθεί αμέτιμουχαμέτι να τον κάνουν να κόψει το τσιγάρο ή τουλάχιστον να μην καπνίζει δημοσίως και μάλιστα σε κλειστό χώρο, όπως έκανε στα Τρίκαλα, παρουσία του δημάρχου της πόλης Δ. Παπαστεργίου, όστις τυγχάνει φανατικός αντικαπνιστής.


***


Ο δήμαρχος ανήρτησε στο Facebook μαζί με την σχετική φωτογραφία ένα οργισμένο σχόλιο: «Όταν πραγματικά νιώθεις... μ@λ@κ@ς που προσπαθείς να εφαρμόσεις τον αντικαπνιστικό... Σε ένα παράλληλο σύμπαν, σε μία άλλη χώρα, όταν ένας υπουργός απροκάλυπτα παραβίαζε το νόμο αλλά και τις εγκυκλίους άλλου του συναδέλφου, η παραίτηση θα ήταν μονόδρομος. Αλλά ξέχασα... Είμαστε στην Ελλάδα», έγραψε. Βέβαια ξεχνά ότι παραιτήσεις σε αυτό τον τόπο δεν έχουμε για πολύ σοβαρότερα θέματα, θα έχουμε για το τσιγάρο;


***


Το θέμα πήρε έκταση καθώς στο Ποτάμι αποφάσισαν να μην το αφήσουν έτσι να περάσει. Ο Γ. Μαυρωτάς έκανε μάλιστα ερώτηση στον αρμόδιο υπουργό Υγείας Αν. Ξανθό για τον αντικαπνιστικό νόμο. Ενώ σε δηλώσεις του oncamera από την Βουλή διερωτήθηκε αν ο Α. Ξανθός θα βάλει το προβλεπόμενο πρόστιμο στον κ. Σπίρτζη, κατηγορώντας την κυβέρνηση ότι στο θέμα του αντικαπνιστικού νόμου «μας έχει ντουμανιάσει στην υποκρισία», αφού «από τη μία εκδίδει εγκυκλίους αυστηροποίησης του νόμου και από την άλλη υπουργοί της σε δημόσια θέα, σε κλειστούς χώρους, είναι με το τσιγάρο στο χέρι». Πάντως, να σας πω την αλήθεια, το όλο θέμα μου θυμίζει κάτι από …σχολείο: «Κύριε, κύριε, ο Χρήστος καπνίζει!».



Πηγή: www.tovima.gr
Δημοσιεύτηκε στις 07/03/2018

Aucun commentaire:

Enregistrer un commentaire