ΓΝΩΡΙΜΙΑ - ΕΠΑΦΗ

Το ιστολόγιο Πενταλιά πήρε το όνομα
από το όμορφο και ομώνυμο χωριό της Κύπρου.
Για την επικοινωνία μαζί μας
είναι στη διάθεσή σας το ηλεκτρονικό ταχυδρομείο:
pentalia74@gmail.com

mardi 6 mars 2018

Διπλωματικές επιτυχίες της Βόρειας Κορέας

Έτοιμος για διάλογο και πάγωμα των πυρηνικών ο Κιμ UPD

kim-chung-korea-tensions.jpg

Κιμ Γιονγκ Ουν και Τσουνγκ Ούι-Γιονγκ  
 

Ο ηγέτης της Βόρειας Κορέας στέλνει στον πρόεδρο Τραμπ μήνυμα μέσω του Νοτιοκορεάτη διαπραγματευτή Τσουνγκ Ούι-Γιονγκ

Η Βόρεια Κορέα είναι διατεθειμένη να παγώσει το πυρηνικό της πρόγραμμα, αλλά και να προχωρήσει σε διάλογο με τις ΗΠΑ, υπό τον όρο ότι θα εξασφαλίσει εγγυήσεις για την ασφάλειά της. Η σημαντική είδηση έρχεται από τη Νότια Κορέα και την αποστολή της που συναντήθηκε με τον ηγέτη της Πιονγιάνγκ, Κιμ Γιονγκ Ουν.
Στη συνάντηση της Δευτέρας, που διήρκεσε περισσότερο από τέσσερις ώρες, οι αντιπροσωπείες των δύο χωρών της Κορεατικής Χερσοσνήσου, συμφώνησαν επίσης να προχωρήσουν σε νέο γύρο διμερών διαπραγματεύσεων, στο χωριό Πανμουντζόμ, στα σύνορα των δύο χωρών. Η συνάντηση αυτή θα είναι η τρίτη σε τόσο υψηλό επίπεδο μετά το τέλος του πολέμου της Κορέας με τις δύο χώρες να παραμένουν τύποις σε εμπολεμη κατάσταση.
Επίσης, συμφωνήθηκε να εγκατασταθεί «κόκκινο τηλέφωνο» μεταξύ του πρωθυπουργού της Νότιας Κορέας, Μουν Τζε-Ιν, με τον Βορειοκορεάτη ηγέτη, Κιμ, ώστε να υπάρχει άμεση απευθείας επικοινωνίας μεταξύ τους όποτε υπάρξει ανάγκη. Επίσης, στη διάρκεια των συνομιλιών μεταξύ των δύο αντιπροσωπειών, ο Κιμ Γιονγκ Ουν προσκάλεσε τον πρωθυπουργό της Νότιας Κορέας να επισκεφθεί την Πιονγιάνγκ, γεγονός που συνιστά την πρώτη πρόσκληση από το 1953, που έληξε ο πόλεμος μεταξύ των δύο πλευρών.

Όπως ανακοίνωσε ο επικεφαλής της αποστολής της Νότιας Κορέας, επικεφαλής των υπηρεσιών Ασφαλείας της χώρας του, Τσουν Ούι-Γιονγκ, κατά την άφιξή του στη Σεούλ, η Βόρεια Κορέα «κατέστησε σαφές ότι έχει τη βούληση να επιτευχθεί αποπυρηνικοποίηση της χερσονήσου, αρκεί να γνρίζει ότι δεν υπάρχει λόγος να διατηρήσει το πυρηνικό της πρόγραμμα και πάψουν να υπάρχουν στρατιωτικές απειλές εις βάρος της και το καθεστώς της είναι ασφαλές».
Επίσης, διαβεβαίωσε ότι εφόσον συμφωνηθεί να γίνουν συνομιλίες μεταξύ Πιονγιάνγκ και ΗΠΑ, η Βόρεια Κορέα θα παγώσει κάθε πυραυλική ή πυρηνική δοκιμή ενόσω διαρκούν οι διαπραγματεύσεις.

Επιφυλακτικές οι ΗΠΑ

Η είδηση πάντως στις ΗΠΑ έγινε δεκτή με μεγάλη επιφυλακτικότητα, αλλά και τις γνωστές θέσεις Τραμπ ότι η Ουάσινγκτον είναι «έτοιμη να τηρήσει σκληρή στάση» προς κάθε κατεύθυνση.
Ντόναλντ Τραμπ AP Photo/Evan Vucci
Μέσω Twitter, ο Αμερικάνος πρόεδρος δήλωσε ότι «Είναι πιθανό να υπάρχει κάποια πρόοδος στις συνομιλίες με τη Β. Κορέα, καθώς για πρώτη φορά εδώ και χρόνια γίνεται σοβαρή προσπάθεια από όλες τις πλευρές. Ολόκληρος ο κόσμος παρακολουθεί και περιμένει. Αλλά μπορεί να είναι φρούδες ελπίδες, αλλά οι ΗΠΑ είναι έτοιμες να τηρήσουν σκληρή στάση προς κάθε κατεύθυνση».
Επιφυλακτικός εμφανίστηκε και ο επικεφαλής της Υπηρεσίας Πληροφοριών του Αμερικανικού Στρατού, υποστράτηγος Ρόμπερτ Άσλεϊ.
Όπως είπε, πρέπει «να περιμένουμε να δούμε πώς θα εξελιχθούν τα πράγματα».

Συνεχίζονται τα γυμνάσια

Παρά την ουσιαστική πρόοδο που φαίνεται να επιτυγχάνεται μετά τη σύνοδο της Δευτέρας και τη διαφαινόμενη διάθεση Σεούλ και Πιονγιάνγκ να εντείνουν τις μεταξύ τους επαφές, ΗΠΑ και Νότια Κορέα δήλωσαν αποφασισμένες να συνεχίσουν τις μεταξύ τους στρατιωτικές ασκήσεις, καθώς «δεν είναι εφικτό πλέον να τις σταματήσουν».
Μάλιστα, η αποστολή της Νότιας Κορέας ενημέρωσε γι' αυτό τον Βορειοκορεάτη ηγέτη, ο οποίος σύμφωνα με πληροφορίες «έδειξε κατανόηση».
Ωστόσο, ο επικεφαλής της αποστολής της Νότιας Κορέας, Τσουνγκ, θα ταξιδέψει στην Ιαπωνία και στις ΗΠΑ, ώστε να ενημερώσει επισήμως για τα αποτελέσματα της συνάντησης με τον Κιμ Γιονγκ Ουν, αλλά και για να μεταφέρει μήνυμα του ηγέτη της Βόρειας Κορέας στον πρόεδρο των ΗΠΑ, Ντόναλντ Τραμπ.
Στη συνέχεια, θα επισκεφθεί Κίνα και Ρωσία.

Aucun commentaire:

Enregistrer un commentaire